Het Franse Destination koopt sinds 1999 biologische en Fairtrade koffiebonen en theebladeren van over de hele wereld. Het bedrijf is een branderij, verwerkerij en distributeur van biologische producten in Europa, waaronder het grootste assortiment biologische koffie en thee is.
Vanuit hun passie voor gastronomie, reizen en ecologie is het hun wens om gastronomie uit de biologische landbouw en eerlijke handel toegankelijk te maken.
Ze kiezen om uitsluitend samen te werken met partners die biologische, beredeneerde en duurzame landbouw beoefenen, met zachte oogstmethoden zoals fijne theepluk, met respect voor lokale tradities en arbeidsomstandigheden.
De koffiebessen worden met de hand geplukt. Wanneer ze volledig rijp zijn, worden de koffiebessen gesorteerd op kleur om alleen de beste te behouden. Gedroogd door natte of droge processen, wordt het perkament van de kersen (de schaal die de groene koffiebonen omsluit) gebroken om de groene koffiebonen te oogsten, die vervolgens in zakken worden gedaan. Zodra de groene koffie naar Frankrijk is vervoerd, worden de koffiebonen gebrand in de werkplaatsen van Destination in de buurt van Bordeaux.
In hun werkplaatsen zetten ze zich in om de traditionele Franse knowhow van traditioneel koffiebranden, langzaam en op lage temperatuur, voort te zetten om alle natuurlijke smaken van de biologische koffiebonen te behouden.
Ze zijn al enkele jaren het nummer 1 merk in biologische* koffie en op de 3e plaats onder de spelers in biologische* thee in Frankrijk.
*bron: Bio Analytics, CAD september 2022, Frankrijk HFS
Eerlijke handel
Een van de principes van eerlijke handel is het opnieuw in evenwicht brengen van de relatie tussen producerende landen (vaak ontwikkelingslanden) en consumerende landen. Daarom garandeert Destination minimumaankoopprijzen aan hun producenten.
Het sluiten van contracten met een minimale looptijd van drie jaar is een integraal onderdeel van de fairtrade-aanpak. Ze kiezen producenten die betrokken zijn bij het behoud van het milieu en het garanderen van goede werkomstandigheden voor hun werknemers. Met hen bouwen ze vervolgens langdurige vertrouwensrelaties uit.
De helft van hun gemalen koffie en koffiebonen is fairtrade en FFL-gecertificeerd. Hun volledige assortiment Nespresso-compatibele capsules draagt het Max Havelaar-label.
Gewonnen prijzen
- 2019: De Biologische Koffiecapsules zijn verkozen tot Beste Biologische Product 2020
- 2020: De Espresso Grain en Doux Gemalen koffies zijn verkozen tot Beste Biologische Product 2021
- 2021: De Citrus Green Tea en onze Guatemala Grains en Colombia Ground coffees zijn verkozen tot Beste Biologische Product 2022
- 2022: De Agave Siroop en de Exotische Groene Thee zijn verkozen tot Beste Biologische Product 2023
Timeline van Destination
- 1999: Lancering van het merk Destination en eerste distributie van hun producten in een netwerk van biologische winkels.
- 2005: Ze zijn winnaars van de Trophée Mariannes Saveurs d'Europe voor hun assortimenten biologische koffie en biologische thee.
- 2009: Lancering van de eerste Destination-website.
- 2014: De online e-commerce winkel wordt gelanceerd, voor een grotere distributie van hun biologische producten.
- 2015: Om het 15-jarig jubileum te vieren, wordt de brand- en verpakkingseenheid volledig vernieuwd en geoptimaliseerd.
- 2016: Destination sluit zich aan bij de groep Bjorg, Bonneterre et Compagnie, een grote en erkende internationale speler in de biologische sector in onze agrovoedingssector.
- 2018: facelift van het grafische handvest van Destination.
- 2019: Destination viert haar 20e verjaardag en behaalt voor het eerst de Bcorp-certificering!
- 2020: Lancering van projecten om de verpakkingen te verbeteren en nog meer in te zetten op eerlijke handel.
- 2022: Ze worden een 100% groen energiebedrijf en behalen het BIOED-label.
- 2023: Oprichting van een nieuwe fabriek en expertisecentrum in Cestas in de Gironde.
10 principes
Vanaf het begin hebben ze zichzelf een handvest van de 10 toezeggingen opgesteld. Waar ze al meer dan twintig jaar trouw aan zijn gebleven. Jaar na jaar zijn ze hun activiteiten in deze richting, punt voor punt in vraag blijven stellen en blijven verbeteren. Dit is hun manifest:
- Wij garanderen u 100% biologische producten, zonder het gebruik van GGO's of synthetische pesticiden, conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen of smaakversterkers.
- We gebruiken alleen natuurlijke en biologische smaken binnen de grenzen van hun beschikbaarheid.
- We beperken onze impact op het milieu in alle stadia van onze productie- en distributieketen en zetten ons in voor 0% stortafval.
- We werken aan duurzame ontwikkeling door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken met 100% groene stroom en door ons verbruik te verminderen in onze werkplaatsen in Bordeaux en Beaminster.
- We verdedigen kortsluitingssectoren om de consumptie dichter bij de productie te brengen.
- We selecteren onze leveranciers op hun sociaal en milieubeleid, waarbij kinderarbeid categorisch wordt uitgesloten.
- Wij geven de voorkeur aan eerlijke handel en waarderen, indien mogelijk, de verpakking bij het planten.
- We maken het voor iedereen gemakkelijker om toegang te krijgen tot onze dagelijkse biologische producten.
- We houden de traditie van het ambachtelijk branden van onze biologische koffiebonen in ere.
- We delen onze expertise via onze initiaties en trainingen.